Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Προετοιμασία για τον Διαγωνισμό EUSO 2010

Οι μαθητές από το 5ο Γενικό Λύκειο της Βέροιας προετοιμάζονται στα εργαστήρια του ΕΚΦΕ ΗΜΑΘΙΑΣ για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό EUSO 2010.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

Τα πειράματα τα οποία υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοι που διδάσκουν ΒΙΟΛΟΓΙΑ στα Γενικά Λύκεια, είναι τα παρακάτω:

Βιολογία Β' Λυκείου Γενικής Παιδείας:

  1. Μικροσκοπική παρατήρηση πυρήνων μετά από ειδική χρώση.
  2. Μικροσκοπική παρατήρηση στομάτων φύλλων, καταφρακτών κυττάρων και χλωροπλαστών.
  3. Μετουσίωση των πρωτεϊνών και Δράση των ενζύμων.

Βιολογία Β' Λυκείου Επιλογής:

  1. Μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμου παρασκευάσματος αίματος.
  2. Μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμου παρασκευάσματος τομής ωοθήκης και όρχεως.

Βιολογία Γ' Λυκείου Γενικής Παιδείας:

  1. Μικροσκοπική παρατήρηση βακτηρίων σε καλλιέργια ή σε μόνιμο παρασκεύασμα.

Βιολογία Γ' Λυκείου Κατεύθυνσης:

  1. Κυτταρογενετική: Ανάλυση καρυότυπου. (Η άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφόσον υπάρχει η δυνατότητα, σε συνδυασμό με τη μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμου παρασκευάσματος ανθρώπινου χρωμοσώματος.)
  2. Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων (DNA από φυτικά κύτταρα).

Εκτός από τις παραπάνω εργαστηριακές ασκήσεις, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε, οι συνάδελφοι μπορούν να διδάξουν Βιολογία κάνοντας όσες άλλες ασκήσεις θελήσουν.
Τα εργαστήρια και οι συνάδελφοι του ΕΚΦΕ ΗΜΑΘΙΑΣ, βρίσκονται πάντα στη διάθεση των συναδέλφων που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες (ΦΕ) στα σχολεία του νομού. Μπορούν να έρχονται στους χώρους του ΕΚΦΕ οποιαδήποτε ημέρα θέλουν, εκτός από τις προγραμματισμένες γι' αυτούς ημέρες εργαστηρίων, για να συνεργαζόμαστε ώστε να πραγματοποιούν τα πειράματα που θέλουν όσο το δυνατό καλύτερα.

Προετοιμασία για τον Διαγωνισμό EUSO 2010

Μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Βέροιας και του 1ου Γενικού Λυκείου Νάουσας προετοιμάζονται στα Εργαστήρια του ΕΚΦΕ ΗΜΑΘΙΑΣ, για την συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό EUSO 2010.

Πείραμα Επίδειξης Ηλεκτρικού Πεδίου (2)

Παρουσιάζεται άλλη μια πειραματική προσέγγιση για την αισθητοποίηση και επίδειξη του Ηλεκτρικού Πεδίου. Αυτή τη φορά δεν χρησιμοποιούνται σπόροι σε λάδι, όπως στην προηγούμενη επίδειξη, αλλά θύσανος από τα όργανα που χρησιμοποιούνται στον Στατικό Ηλεκτρισμό.
Πάλι παρουσιάζονται η αρχική και η τελική εικόνα από πείραμα επίδειξης Ηλεκτρικού Πεδίου, καθώς και video στο οποίο εμφανίζεται όλη η διαδικασία. Παρουσιάζεται μόνο η επίδειξη ακτινωτού Η.Π. με το δακτύλιο να βρίσκεται σε αντίθετο δυναμικό από το αυτό του στελέχους του θυσάνου στο κέντρο. Η υψηλή διαφορά δυναμικού εξασφαλίζεται με μηχανή Wimshurst.

Αρχική Εικόνα:

Τελική Εικόνα:

Video:

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Πείραμα Επίδειξης Ηλεκτρικού Πεδίου

Παρουσιάζονται η αρχική και η τελική εικόνα από πείραμα επίδειξης Ηλεκτρικού Πεδίου, καθώς και video στο οποίο εμφανίζεται όλη η διαδικασία. Παρουσιάζεται μόνο η επίδειξη ακτινωτού Η.Π. με το δακτύλιο να βρίσκεται σε αντίθετο δυναμικό από το αυτό του στελέχους που βρίσκεται στο κέντρο. Η υψηλή διαφορά δυναμικού εξασφαλίζεται με μηχανή Wimshurst.

Αρχική Εικόνα:

Τελική Εικόνα:


και το video: