Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Α΄ Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Εργαστηριακή προσέγγιση της Φυσικής Β΄ Γυμνασίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Α΄ Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για την Εργαστηριακή προσέγγιση της Φυσικής, που οργάνωσε το ΕΚΦΕ Ημαθίας για τους Καθηγητές ΠΕ04, οι οποίοι προσεγγίζουν το αντικείμενο της Φυσικής με τους μαθητές τους στη Β΄ τάξη των Γυμνασίων του νομού.
Οι εργασίες του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο Τρίτη 18, Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Ιανουαρίου για τους Καθηγητές των Γυμνασίων των περιοχών Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας αντίστοιχα, στους χώρους του ΕΚΦΕ Ημαθίας.

Το κεντρικό θέμα του Σεμιναρίου αυτού ήταν: «Η Προσέγγιση του Φυσικού Μεγέθους στο Εργαστήριο Φυσικής» και το Σεμινάριο οργανώθηκε σε δυο μέρη:

Στο πρώτο μέρος ο Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ημαθίας, Κωνσταντίνος Α. Ζώκος, εισηγήθηκε το θέμα «Προσεγγίζοντας τα Φυσικά Μεγέθη του Χώρου-Μήκος, Εμβαδόν και Όγκος-στο Εργαστήριο Φυσικής». Σε αυτό υπήρξε λεπτομερής παρουσίαση Φύλλου Εργασίας για το Μαθητή, το οποίο κατασκευάστηκε στο ΕΚΦΕ Ημαθίας, με εφαρμογή όλων των σύγχρονων μεθόδων για τη Μάθηση και την χρήση της Επιστημονικής Μεθόδου.

Με τη βοήθεια του Φύλλου Εργασίας ο Μαθητής προχωρά βήμα-βήμα στην παρατήρηση, στην διατύπωση των απόψεών του, στην αντιμετώπιση των προηγούμενων απόψεων του, στην ανάπτυξη Συλλογισμών, στην ανατροπή των λανθασμένων απόψεων που έχει και στο χτίσιμο των νέων Επιστημονικών (πλέον) Γνώσεων. Όλα αυτά συντελούνται στο Εργαστήριο Φυσικής, με την προσωπική εργασία του Μαθητή στο πλαίσιο Μικρών Ομάδας Εργασίας και τον συντονιστικό ρόλο του Καθηγητή.

Στο δεύτερο μέρος οι Καθηγητές χωρισμένοι σε Ομάδες Εργασίας, εργάστηκαν με την εφαρμογή Φύλλων Εργασίας, που κατασκευάστηκαν με τη λογική που προαναφέρθηκε και προσέγγισαν τα Φυσικά Μεγέθη «Μάζα» και «Ταχύτητα». Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν υποχρεωτικά πειράματα για τη Φυσική της Β΄ τάξης του Γυμνασίου.

Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση-αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: